Aanbouw offerte aanvragen

De fundering van uw aanbouw
Een fundering is een belangrijk onderdeel van een aanbouw. Wat zijn de opties?

Fundering

Essentieel bij iedere aanbouw is een goede fundering. Een fundering is goed als deze is afgestemd op het gewicht van de aanbouw, de opbouw van de grond en de draagkracht daarvan. Deze drie factoren zorgen ervoor dat er verschillende soorten fundering zijn. Hieronder worden er vier uitgelicht: fundering op staal, een fundering op heipalen, een vloerplaat en caissonfundering.

Fundering op staal en vloerplaat

De naam ‘fundering op staal’ is enigszins misleidend. Want staal als materiaal wordt namelijk niet gebruikt in deze fundering. De naam komt van het Germaanse woord ‘stal’, dat voor ‘vaste plaats’ oftewel harde ondergrond staat. Een fundering op staal is in praktijk dan ook een gevulde sleuf van gewapend beton, die door de (sterke) ondergrond op zijn plek gehouden wordt. Deze methode is dus geschikt als de bodem draagkrachtig is.

Een fundering op een algemene vloerplaat bestaat uit een betonnen plaat die dubbel gewapend is. De plaat beslaat het totale oppervlak van de aanbouw en heeft aan de buitenkant een betonnen rand (van min. 80 cm). Deze techniek wordt met name toegepast bij weinig dragende grond.

Paalfundering en caissonfundering

Bij een weinig draagkrachtige ondergrond (zoals in de Randstad) is ook fundering met heipalen geschikt. De palen kunnen namelijk het gewicht van de aanbouw naar een diepere, maar stevige zandlaag leiden. Om beschadiging aan gebouwen door trilling te voorkomen, worden in dichtbebouwd gebied vaak de heipalen pas in de grond gevormd.

Een caissonfundering, tenslotte, wordt boven de grond gemaakt, waarna de grond onder de ‘betonnen doos’ wordt verwijderd en de fundering naar gewenste diepte zakt.

Heeft u plannen voor aanbouw en wilt u de zekerheid van kwaliteit en deskundigheid, bijvoorbeeld als het gaat om fundering? Vraag dan vandaag nog bij ons de gratis en vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen

 
Aanbouw Expres heeft jarenlange ervaring op het gebied van terrasoverkappingen, erkers, veranda’s en serres.

Comments are closed.